torsdag 22 mars 2018

Scoby- same same but different!

Scobysar, kombuchans ytkulturer kan se ut på så många olika sätt. Särskilt när dom börjar bildas så kan detse vädligt konstigt ut. Det kan blir som en tunn, mjölkig och nästan osynlig hinna. En del nybörjare tror dom fått något skadligt "slem" i burken. Ibland blir det som vita prickar som sedan sakta utökas och så småningom växer ihop till en ny ytkultur, då tror många att dom fått mögel.😅Andra gånger så ser man direkt massor av små bubblor som ligger precis under ytan. Då är det jästen som blivit väldigt aktiv, bildat kolsyra som sedan hamnar under den genomskinliga, tunna nya ytkulturen. Det är också alldeles normalt, men kan se väldigt skumt ut.😜
Även senare, när ytkulturerna hunnit bli tjocka och robusta, kan dom se väldigt olika ut. Vanligen skiljer det en hel del på om dom är buckliga, "ploppiga" på ytan eller släta. Det är också vanligt att dom kan bestå av olika skikt eftersom en ytkultur som skakas loss från ytan slutar växa på sig, och istället bildas en ny ytkultur på själva vätskeytan. Om bara en sida av den gamla ytkulturen lossnat så får man till slut en scoby med olika skikt i ena änden och helt kompakt i den andra. Man kan se ganska tydligt vad som händer på den här bilden.
Men oavsett hur dom ser ut, ytkulturen, scobysarna eller som dom ibland felaktigt kallas "svamparna", så funkar dom lika bra! Men i det här läget ska man kanske nämna att dom egentligen inte verkar vara så där väldigt viktiga för en hälsosam kombuchabryggning. Folk och firmor som säljer enbart scobys för att brygga på, dom gör helt fel.
Det som är viktigt är startvätskan! 👍Den riktigt sura startvätskan, som också måste komma från en grundkultur som är balanserad och komplex, som har alla de mängder av små olika mikrober som ska finnas i en kombucha, inte bara en eller två olika.

När vi skickar startpack så får man med en ytkultur i varje påse och två i ett dubbelpack. För även om våra provbryggningar starkt stödjer slutsatsen att det varken gör till eller från att ha i en ytkultur, så är det ju oftast så att man brukar brygga på både ytkultur och startvätska. Om inte annat kan man ju lägga i en slemmig klump för tur, och traditionens skull. 😉

----
Vi har Startpaket TILL SALULeverans snabbt till hela Sverige. Oavsett om man bor Storstäderna Stockholm, Göteborg eller Malmö eller Sveriges landsbygd och glesbygd. 
Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två kombuchakulturer ("svampar") och mer än dubbelt så mycket startvätska som övriga säljer, för att du ska få den allra bästa och snabbaste starten på din egen kombucha-bryggning. 

Du kan också beställa via mail: mailaforsnashemman@gmail.com 
Och kan då välja mellan att betala med swish eller faktura (15kr faktavg)
Observera att mailadressens direktlänk ibland inte fungerar med vissa mobiltelefoner. 
I så fall är det bara att skicka ett vanligt mail till vår mailadress: forsnashemman@gmail.com

Vi har också enkla Start-pack till salu. Dom innehåller hälften så mycket som det dubbla startpacket, och motsvarar vad man ibland kan köpa på andra ställen. Läs mer här: 
http://egenkombucha.blogspot.se/p/bestall.html
Vi skickar också till övriga norden och Europa mot en något högre portokostnad.