måndag 5 februari 2018

Den allvarliga frågan om glasflaskor.

Det är dags att jag skriver ett inlägg som tyvärr är lite jobbigt, men desto mer viktigt. 😞
Vi rekommenderar att man aldrig använder glasflaskor till kombucha.
Kombucha kan lätt utveckla en väldigt sprängkraft och jag har sett flera svåra olyckor under de år vi följt olika forum på internet. Här är en bild jag fick lov att använda från en olycka, glasskärvan har trängt in flera centimeter i en hård vägg. Samma olycka skar upp ett djupt sår på överarmen på mannen, som fick sys. Men den bilden var så blodig att jag inte ville spara den.😬
För er som redan nu bestämt er att ÄNDÅ använda glas, "för ni är ju så försiktiga och lättar på trycket varje dag". Läs åtminstone stycket längre ner i det här inlägget. Där jag har konstruerat en "Testfråga" där man får sätta sig in i om man är beredd på dom risker som uppstår med glasflaskor. Och inte bara att ta risken för sin egen skull, utan även om man är beredd att riskera hälsan och till och med livet för ens nära och kära, sin familj och sina vänner.👇

Genom åren har jag sett alla former av flaskor sprängas av kombucha. Även såna som Grolsch med patentkork som anses säkra för högt tryck för dom använts till öl. MEN det finns flera olika problem med att återanvända glasflaskor: Det första är att när folk använder dom till kombucha så återanvänds flaskorna utan att individuellt trycktestas innan. Och eftersom glas har en  kristallin struktur så krävs bara att nån flaska får en repa i en viss vinkel när du diskar den eller torkar den eller fyller på den med ny kombuicha för att dom ska bli livsfarliga när kombuchan börjar bubbla. 😓
För punkt 2 är: kombucha är mycket mer "levande" än öl. Öl som tappas upp har en väldigt väl kontrollerad grad av "färdigbryggning". Ölbryggeriernas laboratorieassistenter kontrollerar noggrant vilken mängd socker som finns kvar att jäsa och exakt vilka jäststammar och exakt hur många svampar som finns kvar. Man har alltså total koll på det högsta tryck en sån flaska kan utsättas för. 
Man kan säga att det är precis motsatt för kombucha. 😜Där har man ofta enormt dålig koll på hur mycket socker som är kvar och ingen aning om vilka eller hur många jästsvampar som finns eller vilket potentiellt tryck som kommer kunna utvecklas i flaskan. :-/ 
Så aldrig glas, inte ens "bra" glas av kvalitet som många bedömer som säker.
Ett annat inlägg i ett kombuchabryggnings-forum. Observera att det är en flaska som dom flesta bedömer vara av högsta kvalitet. Men sprängkraften i bubblig kombucha kan bli ENORM! Ta inga risker.
-"Men jag pyser varje dag, och då är det ju säkert". Så är det många som resonerar! 
Alla är ju ansvariga för sitt eget liv, men jag brukar försöka påminna om två saker. Visst går det oftast bra om man pyser varje dag. 
MEN 😖
1. Kombucha är högst dynamisk och föränderlig och även om du tycker att du känner din kombucha så KAN helt plötsligt en viss bryggning bli väldigt snabb och explosiv. Jag har under åren läst om enstaka fall där en flaska sprängts samma dygn som personen lättat på trycket i den. Det kan handla om säsongsförändringar eller att kombuchan plockat upp nån ny jäststam, vilket kan komma genom luften. Men det går inte att vara 100% säker även om man pyser flaskorna varje dag. 
2. Sen en ännu viktigare problematik; LIVET händer, och ibland oplanerat och tyvärr olycksamt. 
Jag var som dom som kände mig säker mina första år, tyckte jag hade tvärkoll och pyste ju flaskorna varje dag. Men jag använde ändå plast efter att ha sett så många blodiga bilder på kombuchagrupperna (Tack & lov, så här i efterhand). FÖR vid ett tillfälle hade vi turen att få flera flaskor saft av svärfar och en kombuchaflaska blev bortglömt i den "flocken av flaskor" långt inne i kylskåpet. Sen hände alltså den stora explosionen hos oss. Helt av misstag från min sida.  
http://egenkombucha.blogspot.se/2015/10/kombucha-combustion.html
Man blir lite ödmjuk då, när man står med kombucha från innersta nedre hörnet av köket till bortersta hörnet av taket, och ändå känner sig tursam, för det var inte glas, jag sitter inte med en skärva i ögat, eller halsvenen. 

Vilka Risker är du beredd att ta?
Testfråga:
Tänk dig: att du råkar ut för något oväntat. 
Kanske en lättare hjärnskakning, du hamnar på sjukhuset några dagar och är ganska yr och illamående i början, så din kombuchaflaska där hemma är inte det första du tänker på. 
Efter ett tag är du frisk nog att komma hem igen, och för att vara snäll så åker din mamma (eller kanske bästa kompis) över till din lägenhet för att rensa ut kylskåpet från allt gammalt och mögligt och ställa in ny, fräsch mat åt dig.  
Men hon hinner bara öppna kylskåpet så: EXPLODERAR allt och glassplitter tränger långt in i hennes kropp!!!! 😨
För medan du inte hade möjlighet att pysa din kombuchaflaska varje dag så har flaskan tyvärr hunnit bli så så sprängfylld att den exploderar så fort din familjemedlem/vän öppnar kylskåpet. Eftersom flaskan står i ett trångt utrymme och din vän/familjemedlem står precis framför hela öppningen så skapas en riktad glassplitterbomb som träffar rakt mot kroppens hela framsida på den personen. Bröstkorgen, ansiktet, ögonen, halsen med venerna och den stora kroppspulsådern som löper ytligt längs ljumskarna. 😝
Är du beredd att låta andra utsättas för en sån risk, bara för att du vill dricka bubblig kombucha ur en glasflaska?😕

Men vad ska man göra annars?
Man behöver ju inte dricka bubblig kombucha. Man kan absolut dricka kombuchan direkt från första bryggningen, det är faktiskt bara kombucha (icke-smaksatt) från första bryggningen som all forskning är gjord på, så det är egentligen bara sån kombucha som vi VET är nyttig. Även om det mesta nyttiga säkert också finns kvar i bubblig och smaksatt kombucha. Men om man dricker kombucha för att det är nyttigt, så behöver man absolut inte göra en andra bryggning. Så man behöver överhuvudtaget inte utsätta sig själv eller någon för risken. 😁
Man kan också använda plastflaskor.
Nu är inte alla bekväma med "plast".
Men om man läser på lite så inser man att "all plast är inte farlig". Så sade "plastexperten" på SVT's program rapport i februari 2017, vilket är alldeles sant. En del plast ska man absolut inte använda till kombucha, sån som innehåller Bisfenol A eller andra lättlösliga gifter som mjukgörare. Men det finns väldigt många plastförpackningar som är gjorda av högkvalitativ livsmedelssäker plast. Är du osäker så titta på botten av förpackningen/flaskan, där finns det alltid stämplat ett nummer mellan 1- 7. Använd enbart flaskor som har nummer 1-2 eller 4-5. Då är du helt säkert i att få en hälsosam och frisk kombucha. Länk om plastklassificeringar. 👍

Så VAR försiktiga. 💗Kan ni inte tänka er att använda någon form av plast så SKIPPA andra bryggningen, drick kombucha precis som den är från första bryggningen. För inget, inte ens bubblig kombucha är värd din hälsa eller dina nära och käras hälsa eller till och med liv!
Hellre trygg än trasig! 😘

----
Vi har Startpaket TILL SALULeverans snabbt till hela Sverige. Oavsett om man bor Storstäderna Stockholm, Göteborg eller Malmö eller Sveriges landsbygd och glesbygd. 
Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två kombuchakulturer ("svampar") och mer än dubbelt så mycket startvätska som övriga säljer, för att du ska få den allra bästa och snabbaste starten på din egen kombucha-bryggning. 

Du kan också beställa via mail: mailaforsnashemman@gmail.com 
Och kan då välja mellan att betala med swish eller faktura (15kr faktavg)
Observera att mailadressens direktlänk ibland inte fungerar med vissa mobiltelefoner. 
I så fall är det bara att skicka ett vanligt mail till vår mailadress: forsnashemman@gmail.com

Vi har också enkla Start-pack till salu. Dom innehåller hälften så mycket som det dubbla startpacket, och motsvarar vad man ibland kan köpa på andra ställen. Läs mer här: 
http://egenkombucha.blogspot.se/p/bestall.html
Vi skickar också till övriga norden och Europa mot en något högre portokostnad.
------
Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda och det är riktigt kallt. Är det kallare än -10C så kommer vi vänta med utskicken tills nästa gång det blir varmare. Vi hör av oss om detta om du råkar beställa under köldperioder.