onsdag 1 november 2017

Hur mycket scoby är för mycket scoby?

Många frågar om man kan ha kvar den gamla scobyn/ytkulturen eller som det lite felaktigt kallas "svampen" när man startar en ny bryggning. Svaret är ja, eller nej eller kanske. 😉
Först och främst för att; ytkulturen är inte så viktigt för själva bryggningen. Allra viktigast är bra startvätska! 😁
Ops! Råkade nog lämna min scoby tills det blev lite väl tjock. Men ingen fara! Det är dags att rensa, men det är inte så illa att kombuchan har svultit ihjäl än! 
Startvätska är alltså redan färdigbryggd kombucha, den ska ha bryggt länge, minst två veckor men ibland kan det behövas både 3 veckor och uppåt 4 veckors bryggtid. Man får provsmaka för att vara säker, det ska smaka riktigt surt, nästan liknande vinäger. Om man beställer ett startpack från oss är det en bra idé att provsmaka bara några droppar av vätskan som följer med, så får man en bra referens för hur surt kombucha ska smaka för vara moget nog att bli startvätska till den nya bryggningen.

Men scobyn då? Tja, ytkulturen (”Svampen”) är en RESTPRODUKT från en av bakteriestammarna i kombuchan (Acetobacter xylinum). 😮
De bakterierna ”bygger” själva cellulosastrukturen som är ytkulturen. Samma bakterier och jäst som finns inbyggt i ”svampen” finns också fritt flytande i vätskan, i den färdiga kombuchan. Och där är dom mer lättrörliga och mer effektiva.
Det är dessutom startvätskan som sänker PHt i bryggningen och därför skyddar mot mögel. Så startvätskan är det allra viktigaste när man ska brygga ny kombucha, inte alls ”svampen”/ytkulturen.
Det vanligaste är att man brygger på både en ”svamp”/ytkultur och på startvätska, alltså redan färdigbryggd kombucha.

Men hur mycket scoby är för mycket scoby?
Ja, det är inte bra med FÖR mycket scoby/ytkultur. Först tar det ju stor plats (se bilden), men ett annat problem är också att till slut kan det göra att bryggningen går så fort att kombuchan gärna blir för sur och lite besk.
Vi rensar helt enkelt bort dom med jämna mellanrum.

Däremot är kombuchan ganska tålig i gällande mängden scoby. 👍 Det är helt Ok med bara en liiiiten scoby/ytkultur ("svamp"). För den är ju ändå inte det viktiga, utan en bra (mogen och SUR) startvätska. Men en rejäl bryggning kan tåla rätt mycket ytkultur under nån vecka eller två. Som i burken på bilden där den kanske upptar 1.5-2 liters volym av ca 7 liter totalt. Det är VÄL mycket för jag råkade ha annat att tänka på ett tag (potatisskörden) men det är ingen fara. Nu har jag däremot snabbat mig att rensa bort minst två tredjedelar av ytkulturen. Sen har jag provsmakat för att undersöka att kombuchan är riktigt sur och funkar som startvätska, och att den har den rätta dynamiska sura smaken. För att veta detta måste man ju haft bra kombucha att provsmaka på för att få en referens. Så vi rekommenderar alla att provsmaka några få droppar av vårt startpack för att få lära sig hur deras kombucha ska smaka i framtiden för att bli en bra startvätska. Och slutligen tog jag bort tillräckligt med kombucha för att det som är kvar utgör ungefär en femtedel av hela burken, och så fyller jag upp med nytt sött te! Klart! 
Om ca 10 dagar kan jag börjar provsmaka min nya bryggning, fast just jag gillar rätt välbryggd och syrlig kombucha så min brukar få stå minst 14-18 dagar.😋
------------------------
Vi har Startpaket TILL SALULevereras snabbt till hela Sverige på bara 1-2 dagar. Oavsett om man bor Storstäderna Stockholm, Göteborg eller Malmö eller Sveriges landsbygd och glesbygd. Start-packen innehåller en kombuchakultur ("svamp") & kraftfull startvätska samt enkel & noggrann beskrivning. Vi skickar också till övriga norden med en något högre portokostnad.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två kulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

För att beställa ett Kombucha Startpaket mailaforsnashemman@gmail.com 
Skriv namn/adress och om du vill betala med swish eller faktura (15kr faktavg)

Observera att mailadressens direktlänk ibland inte fungerar med vissa mobiltelefoner. 
I så fall är det bara att skicka ett vanligt mail till vår mailadress: forsnashemman@gmail.com