torsdag 6 april 2017

En resa i kombuchaburkens inre

Låt oss göra en  "Världsomsegling" i kombuchans värld! 
På ytan bildas alltid en ny ytkultur/scoby (”svamp”), vilken man kan börja se efter ett par dagar. Den ser vitaktig, mjölkig, slemmig och geléig ut.
Det är också vanligt att det utvecklas mörka/svarta korn, klumpar eller strängar, som ofta hänger ner från ytkulturen. Det är jäst och helt normalt och önskvärt. Man ser också att små bubblor har börjat bildas och lägger sig under ytkulturen. Det är kolsyra.
Här vid botten har den gamla ytkulturen "mamman" lagt sig. Det är helt OK. ”Svamparna” får ligga hur dom vill i burken. Vid ytan, på botten, på sidan eller sakta sväva upp och ner i burken under processen. Det har ingen betydelse. Det kan bero på hur mycket kolsyra som ”byggdes” in i svampen vid förra bryggningen, eller hur mycket gas som bildas i den pågående bryggningen, eller kanske andra okända variabler. Men det har som sagt ingen betydelse för resultatet.
Men den nya ”svampen” bildas alltid på ytan, det är därför vi kallar dom för ytkulturer.
Slutligen vid botten så bildas nästan alltid ett lager av jäst. Det är den jäst som "gjort sitt" som sakta faller ner på botten av burken. Den är brunsvart i färgen och det är inte så himla viktigt att man städar bort den jämt och ständigt. I våra stora burkar (8-liter) så rengör jag inte hela burken mer än 2 gånger per år. Men när lagret av gammal jäst börja nå upp mot tappkranen, då tappar jag upp all fin kombucha och sen häller jag bort det längst ner med all jäst i. Sköljer rent burken i ljummet vatten (inget diskmedel, det ska man undvika) och startar upp igen.

Här är dessutom en liten film där jag också berättar om vad som finns i kombuchans "inre värld" så på med ljudet!

---------------------------------------------
Vi har just nu flera Startpaket TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Till Storstäderna Stockholm, Göteborg eller Malmö eller Sveriges landsbygd och glesbygd. Start-packen innehåller en kombuchakultur ("svamp") & kraftfull startvätska samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två kulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

För att beställa ett Kombucha Startpaket mailaforsnashemman@gmail.com 
Skriv namn/adress och om du vill betala med swish eller faktura (15kr faktavg)

Observera att mailadressens direktlänk ibland inte fungerar med vissa mobiltelefoner. 
I så fall är det bara att skicka ett vanligt mail till vår mailadress: forsnashemman@gmail.com