fredag 10 februari 2017

Släng en scoby

Många funderar kring hur man ska göra med de ytkulturer (Scobys) man får i sina kombuchabryggningar. En sak är säker, man ska inte ha för mycket scobys i sin bryggning.
När man ska brygga är det lättaste sättet att man använder 15-20% av den gamla, redan sura kombuchan som "startvätska". Alltså 1+4 till 1+6 delar. Sen kan man också lägga i en av de ytkulturer som ser bäst ut. Man ska i första hand brygga på den nyaste, ljusaste och glansigaste ytkulturerna. Vartefter så åldras dom och blir allt brunare. Oftast har man ingen brist på ytkulturer men om man har använt någon så länge att den hunnit bli ungefär lika brun som ett hallselnötsskal, så är det dags att slänga den och brygga på en yngre och fräschare.

Om man har för mycket av ytkulturen i bryggningen kan smaken bli väl vinägeraktig. Vissa kan till och med uppfatta den som bitter. Så det är ingen nackdel att trimma din ytkultur ibland. Klippa eller skära bort en del, helst det äldsta och brunaste. Eller ta bort något av de undre lagren, om ytkulturen växt så att den skivar sig. Man kan till och med kasta bort hela, om man bara har en rejäl mängd färdig kombucha att fortsätta brygga på.

-------------------------------------

Vi har flera Startpaket TILL SALULevereras snabbt till hela Sverige på bara 1-2 dagar. Oavsett om man bor Storstäderna Stockholm, Göteborg eller Malmö eller Sveriges landsbygd och glesbygd. Start-packen innehåller en kombuchakultur ("svamp") & kraftfull startvätska samt enkel & noggrann beskrivning. Vi skickar också till övriga norden med en något högre portokostnad.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två kulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

För att beställa ett Kombucha Startpaket mailaforsnashemman@gmail.com 
Skriv namn/adress och om du vill betala med swish eller faktura (15kr faktavg)

Observera att mailadressens direktlänk ibland inte fungerar med vissa mobiltelefoner. 
I så fall är det bara att skicka ett vanligt mail till vår mailadress: forsnashemman@gmail.com

Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.