onsdag 29 juni 2016

Stora "blobben"

Vi rensade ur ytkulturen i vår stora burk som vi använder för att bygga kombucha på ett lätt sätt.
Wow alltså, obs! små prickar av teblad som jag inte silat bort alltför noga. Men det är inga problem i bryggningen. Det funkar ändå! 
Den har hunnit bli bra stor! Och allt för mycket "svamp"/kultur i samma burk är inte så bra, bryggningen blir klar väldigt snabbt och det är lätt hänt att kombuchan blir ganska vass i smaken.
Ytkulturen kvar i burken. Man ser en del jäst, det som är brunt, och bubblor av kolsyran som utvecklas. 
Så titt som tätt kan det vara läge att rensa bort ytkulturen som växt sig för stor. Man kan klippa, skära eller riva "svampen" i mindre bitar. Det har ingen betydelse för själva funktionen.
Praktiskt med "handtag". Detta hål är ett resultat av att det varit extra mycket kolsyrautveckling just där när ytkulturen höll på att bildas. Sedan har all kolsyra sökt sig dit vartefter ytan blivit tjockare och tjockare. Och den ständiga bubbelrörelsen har hindrat nån yta att bildas just i hålet. 
Ytkulturen("svampen") är ingen levande varelse. Den är mer som en storstad, en enorm koloni och miljontals små väsen, bakterier och jäststammar av olika slag. Och dom klarar utmärkt av att deras koloni delas.
Rätt tjock! Nu hamnar den i komposten!
Men om man har kvar kombuchavästska, färdigbryggd kombucha i sin stora burk,då kan man lika gärna slänga ytkulturen ("svampen") och låta kombuchan skapa en helt ny. Själva bryggningen funkar lika bra på bara riktigt välfermenterad vätska som med en "svamp". Men då ska det helst vara en stor burk (minst 5 liter) och den måste ha varit i aktiv bryggning i 3-4 veckor.
Ovansidan och undersidan.
Här kan man läsa mer om hur man lättsamt brygger kombucha i en stor burk med tappkran:
http://egenkombucha.blogspot.se/p/vi-har-ett-stort-glaskarl-med-tappkran.html

------------------------------------------------
Vi säljer Startpaket för 160 kr. Snabb leverans 1-2 dagar hela Sverige, lika snabbt till Stockholm, Göteborg eller, Malmö. Startpaketen består av en en kombuchakultur & kraftfull startvätska samt enkel & noggrann beskrivning. Vi har flera Start-paket klara att kunna postas till nya hem just nu! Med över 95% säkerhet kommer din kombucha-svamp fram över natten. 

För att beställa ett Kombucha Startpaket mailaforsnashemman@gmail.com
Observera att mailadressens direktlänk ibland inte fungerar med vissa mobiltelefoner. 
I så fall är det bara att skicka ett vanligt mail till vår mailadress: forsnashemman@gmail.com

OBS! Vi brukar alltid rekommendera att man beställer ett Dubbelt Start-Paket med två kulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för att få den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. Läs mer här: http://egenkombucha.blogspot.se/p/bestall.html