söndag 6 december 2015

Julkombucha med återvunna citrusskal och kanel

Det känns som ett säkert tips att smaksätta veckans kombucha-flaska med clementin och kanel!
Flaska med strimlat skal från en clementin och några bitar kanel.
Redan efter några minuter blir kombuchan vackert orange av citrus-skalet!
Vi har ofta använt skal av olika citrusfrukter för att smaksätta kombuchan. Också lite återvinning, när vi nu ändå köper dyra frukter (för oss och för miljön) från "andra sidan jorden" så gäller det att ta vara på det mesta av den frukten.
Filéa bort det vita från skalet.
Nu är ju citrusskal lite bittra, det är den vita hinnan närmast fruktköttet som brukar vara mindre gott att blanda i kombuchan. Alltså "filéar" jag skalen, i det här fallet mandarinskalen efter sonens mandarin som han hade med till fruktstunden i skolan.
Skär skalet i ramsor
Man behöver inte få bort allt det vita, men skär rent det mesta. En del människor som verkligen gillar beska smaker kan helt enkelt stoppa ner skalen direkt i kombuchan. Jag har gjort det med citron och jag (som verkligen älskar bittert) tyckte det blev väldigt gott. Men för de flesta är det nog ett säkrare tips att göra som på bilderna här. Ta en smidig kniv skär bort det vita på skalet.
Ibland, särskilt om det gäller frukter som citron eller grapefrukt så kan det bli väl surt att pressa i själva fruktsaften i kombuchan, som ju är lite sur i sig själv. En fördel med den här metoden är att man bara får aromsmaken från citrusskalen till sin kombucha men ingen extra syra.

Som komplement till citrusen tog jag ett par bitar kanel. Känns som det kommer bli en bra kombo!
Om 1-2 veckor, provsmakning!
*Smaskens!*